Kirkkosanomat - 18.9.2015 7/2015 s. 2-3
Jumalan sanansaattajat
Saija Kynäsniemi
18.9.2015
Muutoksen mahdollisuus
yksyn Mahdollisuus muutokseen -mediamissio kiinnittää huomiota tärkeään asiaan. Muutos on mahdollinen ja mahdollisuus. Monet meistä suhtautuvat erilaisiin muutoksiin pelolla ja vavistuksella. Muutos tuntuu työläältä, ainakin jos se koskettaa itseä. Mikäli vaikkapa 50 viimeisen vuoden aikana ei olisi tapahtunut suuria muutoksia, kirjoittaisimme lyijykynällä ja katselisimme huonosta mustavalkotelevisiosta yksinkertaisia ohjelmia. Puhelimetkin olisivat varsin erilaisia kuin nyt ja niitä olisi vähän. Me elämme jatkuvan muutoksen keskellä ja toiset sopeutuvat nopeammin kuin toiset. Viidessäkymmenessä vuodessa suomalaiset ovat kansainvälistyneet ja matkustelu on oleellisesti lisääntynyt. Myös Suomi on kansainvälistynyt. Maailma on tullut rytinällä suomalaisten elämään. Muutoksen pitäminen mahdollisuutena antaa pontta myös pohtia oman elämän asioita. Uskon, että mediamission ideana on tarjota tilaisuus miettiä onko elämän perusturva kunnossa. Muutos on todellisuutta ja kukin meistä voi määrittää oman kantansa kulloinkin voimassa olevaan muutokseen. Kaikkea ei kuitenkaan pidä muuttaa. Toivoisin, että suomalaiset pitäisivät kiinni esi-isiensä sananlaskusta ”Auta miestä mäessä”. Sananlasku kuvaa mielestäni hyvin sitä osaa suomalaista perusluonnetta, jossa pidetään kiinni apua tarvitsevan auttamisesta. Tämä on toteutunut viime viikkoina hienosti myös täällä Porissa. Tämä on niin tärkeä osa suomalaisuutta, että se on kirjattu oikein lakiin. Loukkaantuneen tai hädänalaisen auttamatta jättäminen on heitteille jättämistä. Toivottavasti tämä hieno suomalaisuuden piirre toteutuu myös meidän luoksemme tulleiden pakolaisten kohdalla. Syysiloa elämään!
Vaikka emme olekaan enkeleitä, saatamme joskus saada enkeleille kuuluvia tehtäviä.
Enkelikuvien moninaisuus kertoo, että uskonnollinen kieli ja kuvasto taipuvat moneksi.
Enkelit, Raamatun alkukielten heprean ja kreikan kielen mukaan ”sanansaattajat” ovat keskeinen osa kristillistä kuvastoa.
aikka kirkoissa enkeleistä ei kauheasti puhuta tai jos puhutaan niin muutamassa sivulauseessa, enkelikuvasto ja enkeleiden toiminta ovat tuttuja monelle suomalaiselle kansanhurskauden, tarinoiden tai populaarikulttuurin kautta.
Tuttuja kuvauksia enkeleistä ovat lastenhuoneen suojelusenkelitaulu, kiiltokuvien lapsikasvoiset enkelit tai vaikkapa taiteilija Gustave Dorén enkeliteokset. Enkeleitä tunnetaan myös televisiosarjoissa ja peleissä. Enkelit ovat myös kaikkien abrahamilaisten uskontojen, juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin yhteistä henkistä omaisuutta. Vaikka enkelien kuvaukset vaihtelevat suuresti, tutusta ja turvallisesta Suojelusenkelistä pelottavaan Herran Enkeliin tai Jumalaa ylistäviin enkelikuoroihin (Jes. 6:1-3) ne ovat kuitenkin Jumalan palvelijoita, Jumalan sanansaattajia.
Enkelikuvien moninaisuus kertoo ehkä siitä, että uskonnollinen kieli ja kuvasto taipuvat moneksi, meitä puhuttavat erilaiset asiat eri elämämme tilanteissa ja niin on myös enkeleiden kanssa. Näin itse kaksi enkeliä eräänä elokuisena aamuna, kun ajelin töihin. Kuuntelin radiosta erään muusikon haastattelua, jossa hän puhui yksinäisyydestä ja siitä, kuinka nykyteknologia vieraannuttaa meidät toisistamme, tilanteesta, jossa emme enää löydä yhteyttä toisiin ihmisiin. Emme enää löydä yhteisöllisyyttä tukemaan elämäämme ja pahimmassa tapauksessa menetämme kosketuksen lähimmäiseemme. Olin samoilla linjoilla artistin kanssa ja ajatus sai minut surulliseksi. Tähänkö olemme ihmisinä menossa? Sattumalta(ko?) nämä kaksi enkeliä polkivat minua vastaan, oli varmaankin lauantai koska eivät olleet koulussa. Kasvot iloisina, ongenvavat repuista pilkistäen he taittoivat matkaa. En tiedä olivatko he palaamassa kala-apajiltaan ja menossa kohti kotia vaiko kiirehtimässä uusia seikkailuja ja kalansaaliita päin. Kuitenkin heidän riemunsa ja elämänilonsa näkeminen valoi jollain mystisellä tavalla myös minuun iloa ja tarmoa. Emme ole menettäneet vielä yhteyttä toisiimme, toivottavasti emme myöskään Luojaamme. Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan. (Hepr. 3:2) Vaikka emme olekaan enkeleitä, saatamme joskus saada enkeleille kuuluvia tehtäviä, olla osoituksena Jumalasta lähimmäisillemme. Emme myöskään tiedä, milloin enkeli kohtaa meitä päivittäisessä elämässämme.
Heikki Hesso Länsi-Porin seurakuntapastori
Mikkelinpäivä, enkelien sunnuntai 4. lokakuuta.
i k k u n a p e n k k i
Eveliina Laakso
Nimien oppimisen laajentunut oppimäärä
iten sinä muistat ihmisten nimet, kylät ja kaupunginosat tai autosi rekisterinumeron? Olen kehua retostellut tätä taitoani, vaan mahtaako se enää olla niin kehuttava. Muuttaessani seitsemän vuotta sitten asumaan Laviaan, nykyiseen Järvi-Poriin, sain noin 2000 uutta nimeä opiskeltavaksi. Lisäksi kylät, mäet, risteykset ja 60 järveä, joilla kaikilla on oma nimensä. Karkean arvion mukaan hallitsin entuudestaan parisenkymmentä ihmisen nimeä, vaimon sukulaisia. Sen päälle tiesin kolme järveä ja muutaman kylän. Lisäksi jokunen naapuri tai kirkossakävijä oli tullut tutuksi vuosien varrella. Vaan mitä tapahtui tämän vuoden alusta: kotikunnan väkiluku pompsahti yli 85 000! Samoin kaupunginosien määrä nousi mahdottomaksi hallita. Selvitä nyt itsellesi, missä on Lattomeri tai Toejoki tai missä menevät Kuukkarin rajat, kun en ole vielä oppinut
erottamaan Pesinmaatakaan Riihosta. Puhumattakaan ihmisten nimistä, jotka tuottavat jatkuvaa päänvaivaa. Jos tapaan ihmisen, jossa on jotain tuttua, mutta en heti muista, päässäni alkaa surista. Käyn nopeasti läpi paikkakuntia, joilla olen asunut tai tehnyt työtäni: Harjavalta, Lavia, Pori, Sastamala... Mihin niistä hän liittyy? Vai olemmeko tavanneet sittenkin jossain muualla? Olen oppinut, että itsensä pitää esitellä, jos ei tunne ihmistä, jonka kanssa asioi. Kuvitelmani, että niin kaikki muutkin tekevät, on joutunut epäilyksen alle. Kun taannoin esittäydyin vieraalle, sain vastaukseksi: Juu kyllä mää tiedän. Luulen esittäytyneeni muutaman kerran samoille ihmisille, enkä silti muista, mitkä heidän nimensä ovat, jos seuraavan kerran tapaamme vuoden tai kahden päästä. Tätä kotitaajaman ihmisten nimien opettelua häiritsee
se, että käyn töissä eri paikkakunnalla, mikä ei tue kotipaikan uusien nimien hallintaa. Nimi on tärkeä osa ihmisen persoonaa, sen mainitseminen tai muistaminen koskettaa syvälle henkiseen ja hengelliseen identiteettiin: olemme nimeltä kutsuttuja, kastettuja Jumalan lapsia. Tiedät varmaan, miten hyvältä tuntuu se, kun joku harvoin tapaamasi ihmisen muistaa sinun nimesi. Miten monin verroin suuremmalta tuntuu se, kun Jumala muistaa sinut, ihan jokaisena päivänä!
Seppo Laakso Retriittikodin isäntä, psykoterapeutti
Kari Erkkola
päätoimittaja
Porin Kirkkosanomat
Julkaisija: Porin evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä. Päätoimittaja: Kari Erkkola. Toimitussihteeri: Maija-Leena Seppälä. Toimitusneuvosto: Porin seurakuntien viestinnän neuvottelukunta. Osoite: Hallituskatu 9 b, 28100 Pori. Puhelin: 0400 309 815 Internet: porievl.fi. Sähköposti: Kustantaja: Kotimaa Oy, PL 279, 00181 Helsinki. Jakelu: Itella posti oy. Jakeluhuomautukset Itellalle. Ilmoitusmyynti: Pirjo Teva, p. 040 680 4057 Yksityistilaus: 10 euroa vuosikerta. Seuraava numero ilmestyy 23.10.2015
Kansi: Foto Nyblin
Pakolaistilanne herätti auttamishalun
Arkkihiippakunnan piispat kehottavat seurakuntia auttamaan turvapaikanhakijoita.
urvapaikanhakijoita saapuu Suomeen ennen kokematonta päivätahtia. Kotinsa ja kotimaansa jättämään joutuneiden ihmisten määrä ei ole koskaan aikaisemmin lisääntynyt näin nopeasti yhden vuoden aikana. Tänä vuonna jo yli 2500 ihmistä on menettänyt henkensä pyrkiessään Eurooppaan. — Hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa. Kristillisyyteen ja suomalaiseen elämänmuotoon on aina kuulunut reagoiminen toisen ihmisen hätään, toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala yhteisessä kannanotossaan. — Kehotamme arkkihiippakunnan seurakuntia toimimaan nopeasti. Seurakuntien on syytä olla yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja paikalliseen Suomen Punaiseen Ristiin ja ottaa selvää, mitä yhdessä voi tehdä. Moni seurakunta voi tarjota tiloja hätämajoitukseen ja sosiaaliseen toimintaan. Työntekijöillämme on erityistä ammattitaitoa ihmisten kohtaamiseen. Seurakuntien piirissä on myös paljon vapaaehtoisia, joiden kanssa voidaan paikallisesti vaikkapa organisoida vaate- ja tavarakeräyksiä. Apua tarvitaan pitkään. Seurakunnissa on syytä varautua myös siihen, että apua pyydetään silloin, kun ihmiset saavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Kirkon Ulkomaanapu on käynnistänyt katastrofikeräyksen, jonka kautta voi auttaa Eurooppaan paenneita ihmisiä Unkarissa, Serbiassa ja Kreikassa. Lahjoitusten avulla hädänalaisimmille pakolaisille toimitetaan puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita, lämpimiä vaatteita ja huopia. — Kehotamme seurakuntia tukemaan pakolaisia talousarviotuella, kohdistamalla vapaita kolehteja pakolaisten auttamiseen sekä toteuttamalla lipaskeräyksiä, tähdentävät Mäkinen ja Kalliala kannanotossaan.
Saija Kynäsniemi
Porin kirkollisvero pysynee ennallaan
Porin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esittää veroprosentin pitämistä ennallaan eli 1,5:nä vuonna 2016. Asiasta päättää yhteinen kirkkovaltuusto, joka kokoontuu 7. lokakuuta. Myös pitkän ajan alustavassa taloussuunnitelmassa lähtökohtana on tuloveroprosentin pitäminen ennallaan. Porin seurakuntayhtymän talouden liikkumavara on kaventunut. Seitsemänä viimeksi kuluneena vuotena on kirjattu vain kolme ylijäämäistä tilinpäätöstä. Tammikesäkuussa 2015 kertynyt verotuloja noin 204 000 euroa vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Budjettiin on kirjattu tälle vuodelle 16,7 miljoonan euron verotuloarvio.
Lavian koululaiset pesivät hautakiviä
Lavian yhtenäiskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat ovat puhdistaneet sankarihauta-alueen graniittiristejä. Parin päivän tempauksessa harjattiin noin 80 muistokivestä kuutisenkymmentä. Harjat ja pesuaineet saatiin sponsoritukena. — Käsinpesu oli ainoa mahdollisuus, sillä painepesurin suihku olisi vienyt kukat mennessään, kertoo tempausta järjestänyt opettaja Leena Huhtala. Hän uskoo, että loputkin sankariristit saadaan vielä puhdistettua. Lisäksi kunnon pesua kaipaa sankarihauta-alueen yhteinen muistopaasi.
Heta Tuomisto
Sankarivainajien nimet tulivat kivistä kauniisti esiin, kun ajan tuoma tummuus pestiin pois.
Porissa yhteistyötä
Porissa turvapaikanhakijoita tuetaan kaupungin, seurakunnan ja järjestöjen yhteisvoimin. Porin seurakunnilla on maahanmuuttajatyöstä vastaava diakoniatyöntekijä. Seurakunnat ovat yhdessä varautuneet tilanteen laajenemiseen ja suunnitelleet toimenpidekokonaisuuksia, mikäli pakolaisten matka suuntautuu Poriin ilman viranomaisten tukitoimia. Seurakuntien vaatekeräykset ovat saaneet ihmiset liikkeelle. Teljän kirkon eteisaula täyttyi lahjoitustavarasta jo ensimmäisenä keräyspäivänä. Keräys on edelleen käynnissä muun muassa Meri-Porin seurakunnan toimipisteissä. Laviassa on keräyspäivä on 19. syyskuuta. Erityisesti tarvitaan miesten vaatteita ja kenkiä sekä hygieniatarvikkeita. Lipaskeräyksiä on myös tulossa. SPR koordinoi vapaaehtoista auttamista.
Julkinen palvelu ja uskonto pohdittavana
Teljän kirkon aula alkoi täyttyä lahjoitustavarasta heti ensimmäisinä keräyspäivinä. Keräystä halusivat tukea myös Rauno ja Sirkka Wäre sekä Arja Wahlroos.
Sen kautta voi hakeutua esimerkiksi vapaaehtoiseksi vastaanottokeskukseen tai tukihenkilöksi. ta sekä Jaana Laitinen-Pesola kokoomuksesta. Lisäksi paneelissa ovat mukana vuoden 2010 pakolaisnainen, afgaanisyntyinen Nasima Razmyar sekä porilainen Pirjo Niemelä. Niemelä toiminut maahanmuuttokeskuksen johtajana Ranskan Marseillessa, jossa Suomen Lähetysseura tekee maahanmuuttajatyötä. Porin Teljän seurakuntaa keskustelussa edustaa pastori Jarkko Willman.
Maija-Leena Seppälä
Kansanedustajia paneelikeskustelussa
Paneelikeskustelu turvapaikanhakijoista pidetään Teljän kirkossa maanantaina 21. syyskuuta klo 18. Paikalla on kansanedustajia kolmesta eri puolueesta: Ari Jalonen perussuomalaista, Krista Kiuru sosiaalidemokraateisKirkkojen sekä kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöelimenä toimiva Suomen Ekumeeninen Neuvosto pitää syyskokouksensa Porissa 26.-27. lokakuuta. Kokouspäiviin liittyy myös kaikille avoin seminaari ”Julkinen palvelu ja uskonto” tiistaina 27.10. klo 9–12.30. Seminaarissa ovat mukana muun muassa kenttäpiispa Pekka Särkiö ja piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen. Alustusten ja keskustelujen aiheina ovat muun muassa uskonnon merkitys kriisinhallinnassa ja papin rooli vankeinhoidossa. Maanantaina 26.10. klo 18 on Porin ortodoksisessa kirkossa ekumeeninen iltakirkko ja sen jälkeen kirkkokahvit.
Rippikouluiässä 2001 syntyneet
Ilmoittautuminen Porin seurakuntien ensi vuoden rippikouluihin on lokakuun alkupuolella. Vuonna 2001 syntyneet seurakunnan jäsenet saavat syyskuun puolivälin paikkeilla kotiin kirjeen, jossa on ohjeet ilmoittautumisesta. Rippikouluun voi tulla siinäkin tapauksessa, ettei kuulu kirkkoon. Suosituin tapa käydä rippikoulu ovat kesäleirit. Rippikouluja on myös hiihtolomaviikolla. Osa seurakunnista järjestää päivärippikouluja, joita on sekä talvikaudella että kesällä. Kaksikielisen rippikoulun, jossa puhutaan suomea ja ruotsia, järjestää Porin Teljä. Keski-Porin seurakunnan rippikouluihin ilmoittautuminen on porievl.fi-verkkosivulla, jonne ilmoittautuminen aukeaa 6. lokakuuta. Tiistaina 6. lokakuuta ilmoittaudutaan henkilökohtaisesti Länsi-Porin, Meri-Porin ja Porin Teljän seurakuntien rippikouluihin. Ilmoittautuminen alkaa klo 18 Länsi-Porin, Pihlavan ja Teljän kirkossa. Myös Noormarkussa rippikouluihin ilmoittaudutaan henkilökohtaisesti. Ilmoittautumiset perjantaina 9.10. klo 19 Noormarkun seurakuntatalossa, jossa myös konsertti nuorille. Lavian rippikouluihin aikovat osallistuvat Lavian kirkon messuun sunnuntaina 11.10. klo 10. Mukaan kutsutaan ennakkokirjeellä rippikoululaiset vanhempineen. Lisäksi Lavian seurakunta huolehtii rippikouluopetuksesta Equ Pt Sport -ratsastuskoulun ratsastusleirillä. Ratsastusrippikoulusta saa lisätietoja Anna-Kaisa Hautalalta, p. 044 731 0203. Jos rippikoulu on jäänyt käymättä, voi sen suorittamisesta sopia seurakunnassaan. Aikuisten rippikoulut ovat yleensä yksityisrippikouluja. Jos kiinnostuneita on useampi, voidaan perustaa aikuisrippikouluryhmä.
Syysleireistä osa täynnä
Porin seurakuntien varhaisnuorten leirejä on syyslomaviikolla Silokallion kurssikeskuksessa. Osa leireistä on jo täynnä varapaikkoja myöten. Vielä voi ilmoittautua 21.-23. lokakuuta järjestettävälle 12-14-vuotiaiden tyttöpoikaleirille sekä viikonvaihteessa 23.-25. lokakuuta 7-12-vuotiaiden poikien leirille. Ilmoittautumislomake on porievl.fi-nettisivulla kohdassa ”leiritoimintaa”. Porin seurakunnat järjestävät tänä vuonna 10 vuotta täyttäville kymppisynttärit 11. lokakuuta. Kymppisynttäreillekin voi ilmoittautua porievl-verkkosivun kautta, kohta leiritoimintaa.