Kirkkosanomat - 27.2.2015 2/2015 s. 16
Itse teet tai jätät tekemättä
Parisuhteen juhlahetket voivat olla arkisia, kuten yhteinen iltatee, kun lapset on saatu nukkumaan.
Raino Salmijärvi
ari ja Martti Ahvenjärven avioliiton ensimmäinen päivä oli myrskyinen, tammikuiselle hääpäivälle osui nimittäin melkoinen lumimyräkkä. Ikimuistoisesta päivästä on 11 vuotta. Ahvenjärven perheessä on kolme lasta, 8-, 6- ja 5-vuotiaat. Lapsiperheen vilkkaasta elämästä huolimatta puolisot löytävät aikaa kahden kesken olemiseen ja järjestävät omaa aikaa myös toinen toisilleen. Jo kihlaparina he osallistuivat seurusteleville pariskunnille tarkoitettuihin ”Ilta rakkaudelle”-tilaisuuksiin. — Into osallistua parisuhteen hoitamiseen on Marilla ehkä kodinkin perua, Martti arvelee. Hän myöntää menneensä mukaan parisuhdetapahtumiin aluksi vähän vastahakoisesti. — Sitten oivalsin, ettei ulkopuolinen tule meidän parisuhdettamme muutamaan. Itse kukin asiat tekee tai jättää tekemättä. Tärkeää on olla puolison kanssa ja keskustella meidän asioistamme. — Parisuhdetapahtumissa saa muilta vinkkejä, huomaa Mari. Parasta antia ovat itse asiassa olleet toisten pariskuntien kokemukset ja niiden jakaminen.
— Käytäntömme on, että syömme iltapalan yhdessä sen jälkeen kun lapset ovat menneet nukkumaan. Lasten iltapalan aikana olemme vain muuten pöydän ääressä. On helpompi tehdä pieni päätös kuin yrittää monimutkaisia järjestelyjä oman ajan saamiseksi, Mari kertoo. Martti muistuttaa, että aivan oma aikakin on tärkeää. — Mari esimerkiksi tykkää lähteä lenkille ja minä jään lasten kanssa. Kotona voi olla myös paikalla, mutta mieli kiinni vaikkapa kännykkäruudussa. Mari tietää, että jotkut parit sopivat ravintolaan mennessään, että kännykkä käännetään alaspäin. Ja laskun maksaa se, joka ensin kurkkaa kännykkäänsä.
Parisuhdekin tarvitsee huoltoa. Mari ja Martti Ahvenjärvi kannustavat pariskuntia löytämään yhteistä aikaa.
Ystävyys, arvostus ja hellyys parisuhteen pilareita
Turvaistuin tai kuljetuspalvelu
Parisuhteen hoitamiseen saa tukea erilaisista pareille tarkoitetuista tapahtumista. Porissa järjestetään maaliskuussa ”Iltapäivä pariskunnille”. Osaksi aikaa pariskunnat järjestäytyvät omiin ryhmiin elämänvaiheen mukaan. Mitähän vaihetta Ahvenjärven perhe elää? — Ehkä oma vaihe löytyy kanavien ”Mahtuuko turvaistuin” ja ”Perheen kuljetuspalvelu koetteilla” välimaastosta, he laskevat. Mari ja Martti ovat itsekin pitäneet alustuksia parisuhteesta. Ensi kesänä heidät tapaa Sastamalan evankeliumijuhlilta teeman tiimoilta. Parisuhdetapahtumiin ei tarvitse mennä ongelmakeskeisesti, vaan voi mennä vahvistamaan hyvää. Voi vapaasti ottaa uutta ideaa tai jatkaa ennallaan.
Maija-Leena Seppälä
ltapäivää pariskunnille vietetään 21. maaliskuuta. Osa ajasta ollaan ryhmissä, joihin jakaudutaan elämänvaiheen mukaan. Miten parisuhde muuttuu vuosien varrella? — Ei ole mitään tiettyä kaavaa. Jokainen parisuhde on erilainen, kuten jokainen ihminenkin, miettii perheneuvoja Heikki Kruus. Suhteen alkukin voi olla hyvin erilainen. Rakkaustarina voi alkaa ystävyydestä tai voimakkaasta rakastumisesta. — Lapsen syntymä on ehkä suurin muutos. Naisesta ja miehestä tulee myös äiti ja isä. Tässä myös-sana on tärkeä. Jos tulee ”vain” äiti ja isä, niin parisuhde unohtuu. — Lapsen tietty ikävaihe nostaa vanhemmassa esiin vastaavan ikävaiheen omat kysymykset. Aikuisellakin on omat kehitysvaiheensa. Jokainen etsii paitsi yhteyttä myös erillisyyttä. Kun esimerkiksi lapset ovat murrosiässä, on usein koko perhe murrosiässä. Silloin itsenäistymiseen liittyvät kysymykset voivat olla vahvasti pinnalla, Kruus kuvailee. — Niin sanottu tyhjän pesän vaihe, jolloin lapset lähtevät pois kotoa, merkitsee parisuhteelle uutta haastetta. Pitkissä parisuhteissa on tutkimustenkin mukaan erityisesti kolme yhteistä tekijää: Ystävyys, molemminpuolinen arvostus ja hellyys.
Parisuhdetapahtumat alkuun
— Parisuhteen tietoinen hoitaminen on mahdollista ja tuloksellista. Tämä on perheneuvonnassa
huomattu työn alkuajoista asti. Siksi haluamme järjestää tämän tilaisuuden. Mukana on Porin seurakunnista perhetyön asiantuntijoita, kertoo johtava perheneuvoja Marjatta Kaartinen pariskuntien oman iltapäivän taustoista. Hän toivoo, että tapahtumasta tulee vuosittain toistuva. Teemat tietysti vaihtelevat. — Tällä kertaa teema on valittu niin, että voi syventyä oman liittonsa vaiheen mukaisiin kysymyksiin. Vuorovaikutus on yleisin ongelma, tämäkin on pysyväisluonteinen fakta. Näin oli jo perheneuvontatyön alkaessa 70 vuotta sitten, ja on edelleen. Taustalla on usein puolison henkilökohtaisen kasvun kysymykset ja tästä johtuvat törmäykset. Ne kuuluvat elämään.
Meidän aikaa ja omaa aikaa
Ei edes puoliso voi ottaa parisuhteessa vastuuta toisesta. — Vastuutaan ei voi ulkoistaa niin, että tässä menisi ihan hyvin, jos sinä et tekisi noin, Martti toteaa Parisuhteen hoitaminen on enemmänkin arkista kuin juhlallista, ja kahden kesken oleminen mukavaa ja tärkeää.
Iltapäivä pariskunnille
Ei konekaan ilman huoltoa toimi, kuinka parisuhde sitten?
Lauantaina 21.3. klo 15–18 Porin seurakuntakeskus, Itäpuisto 14. Asiaa parisuhteen hoitamiseksi. Tapahtuman kanavatyöskentelyssä jakaudutaan ryhmiin parisuhde- ja elämänvaiheen mukaan. Teemoina: Ajelulla kahden * Mahtuuko turvaistuin? * Perheen kuljetuspalvelu koetteilla * Mopoauto pihassa? * Kun tila-autokaan ei riitä * Takapenkillä enää vain koira. Ilmoittautumiset pe 13.3. mennessä, p. 0400 309 783 tai sähköpostiin puhelinvaihde.pori@evl. fi. Kertokaa ilmoittautuessa, mihin ”elämänvaiheryhmään” haluatte mukaan. – Vapaa pääsy. Järjestää Porin ev.lut. seurakuntayhtymä/Perhetyön foorumi.
Ykköstenori laulaa korkealta ja kovaa
Postityöntekijä Pauli Mäkinen on laulumiehiä. Lisäksi hän ehtii lautamieheksi ja seurakunnan luottamustoimiin. Jotkut tietävä kertoa, että laulat myös työtä tehdessäsi. Miten toteutat ”ain laulain styötäs tee”-ajatusta? Juttu on hyvin itsekäs: Hauskuutan itseäni ja kevennän työtäni laulun siivin. Pätkä sieltä ja toinen täältä, tilanteen mukaan. Millaisen vastaanoton olet saanut? Yleensä leveän hymyn, johon mieluusti vastaan samoin. Laulatko joissakin kuoroissa? Vuosikymmenien varrella on kuoroja ollut useita. Nyt Friitalan Mieslaulajat, kun Friitalan poikia olen ja mieskuorossa saan laulaa kovaa ja korkealta ykköstenoria. Titteleitäsi on myös herastuomari. Miten pitkä lautamiesurasi on? Noin 15 vuotta, joista pari viimeisintä enää maallikkotuomarien yhdistystoiminnassa. Onko tehtävä muuttunut vuosien varrella? Alkuaikoina osallistuimme melko pienienkin juttujen käsittelyyn. Nykyisin vain merkittävimmät rikosasiat ovat lautamiesistunnoissa. Järjestelmän ollessa uusi, oli vanhojen tuomarien kanssa vähän kitkaa, mutta nykyisin yhteistyö sujuu hyvin. Ehdit myös seurakunnallisiin luottamustehtäviin. Millainen kokemus sinulla niistä on? Alkuaikoina odotin, että asioiden käsittelyyn voisi vaikuttaa enemmänkin, en kuitenkaan ole menettänyt toivoani demokraattisen päätöksenteon mahdollisuuksista. Mikä auttaa jaksamaan kaikki luottamustehtävissäsi? Usko, toivo ja rakkaus. Katse Kristukseen, niin ei virta lopu. Millai muute? on Kirkkosanomien uusi palsta, jossa jututetaan ihmisten harrastuksista ja löydetään ihmisistä uusiakin puolia. – Kenen toivoisit vastaavan Millai muute -kuulumisiin? Ehdotukset sähköpostiin
Raino Salmijärvi