Kirkkosanomat - 11.12.2014 10/2014 s. 4-5
Tilaa nuoremmille – Pekka Ratola luopuu hyvillä mielin
Aikaa jää seitsemälle lapsenlapselle, kun luottamustoimet jäävät vähemmälle.
os oma ikä alkaa seitsemällä, on aika tehdä tilaa nuoremmille. Vaikka kokemus sinänsä on arvokasta, huonomuistisuus tekee reikiä tiedostoihin, sanoo Pekka Ratola, joka on yksi seurakuntavaalien ”suurista luopujista”. Yli 50 vuotta Porissa asunut Pekka Ratola syntyi ratavartijan perheeseen Rauman maalaiskunnassa. — Kasteellekin minut vietiin resiinalla, hän kertoo. Löyhä seurakuntayhteys vahvistui opiskeluaikoina. Turussa hän tuli mukaan ”Ristin kouluun”, joka oli korkeakouluopiskelijoiden hengellinen kerho. Hän toimi myös kerhon isäntänä, myöhemmin puheenjohtajana. Ensimmäinen opettajan paikka avautui Porin Väinölän koulusta vuonna 1963. Samaisesta koulusta Pekka Ratola jäi eläkkeelle ”nafti” 40 vuotta myöhemmin koulun rehtorin paikalta, 60-vuotiaana. Puolison nuori miesopettaja löysi läheltä, Harjavallasta, jossa Marja työskenteli seurakuntasisarena . Pekka Ratolalla on Marjan kanssa kolme lasta Mika, Minna ja Juha.
Raino Salmijärvi
Monen tason toimija
Porissa Pekka Ratola tuli tiiviisti mukaan Teljän seurakunnan toimintaan, kun silloinen kirkkoherra pyysi häntä yhdessä Liisa Purhon kanssa kouluttamaan vastuunkantajia ”Se löytyi” -kampanjaa varten vuonna 1981. Ratola tuli ensin mukaan nuorisokeskuksen johtokuntaan, sitten evankelioimistyön johtokuntaan.
Metsässä riittää katseltavaa ja ihmeteltävää, on sitten kesä tai talvi. Siksi Pekka Ratola vie lapsenlapsiaan aina joskus metsäretkelle. Seurana tällä kertaa vas. Leevi, Venla ja Pinja.
Päällimmäisenä kiitollisuus
Altti Lammi on yksi pitkäaikainen vaikuttaja, joka ei enää lähtenyt ehdolle seurakuntavaaleissa. Päällimmäisenä on kiitollisuus elämälle.
Altilla ja Orvokki-puolisolla on kaksi lasta. Tietohallintopäällikkönä työskentelevä Jussi asuu pääkaupunkiseudulla ja luokanopettaja Ilona Laine perheineen Tuorsniemessä.
Marjaana Perttula
Ruosniemestä maailmalle
Ruosniemestä syntyisin olevan Altti Lammin tie vei ylioppilaaksi tulon ja armeijan jälkeenTampereen yliopistoon, josta hän valmistui kolmessa vuodessa yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Ensimmäinen työmaa vuonna 1967 löytyi kotikaupungista, Porin kaupungin apulaiskaupunginsihteerin, myöhemmin kaupunginsihteerin paikka. Muutama vuosi vierähti Kotkan sosiaali- ja terveysjohtajana, sen jälkeen Harjavallan kaupunginjohtajana, josta tehtävästä Lammi siirtyi Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaksi vuonna 1996. Eläkkeelle hän jäi
K i r k k o s a n
eurakunta on Altti Lammille aina ollut luonnollinen osa ihmisen elämää, mistä on kiittäminen ainakin isovanhempia ja tätiä. — Olen saanut elämältä paljon enemmän kuin olen ansainnut. Olen lähtenyt vaatimattomista olosuhteista, mutta saanut hyvän perheen, mielekkäitä virkoja ja tehtäviä, tilittää Altti Lammi.
P o r i n
kymmenisen vuotta myöhemmin. Altti Lammi harrasti musiikkia nuorena lukiolaisena ja opiskelijana. Virkojen ja perheellistymisen myötä oma lauluharrastus jäi kymmeniksi vuosiksi, mutta nyt harrastua on taas aktivoitunut. Altilla on kaksi rakasta lastenlasta, joista Aleksi (10 v) harrastaa myös musiikkia ja laulaa Porin poikakuorossa. Myös tennis on hänelle hyvin tärkeää. Liikunnallisesti lahjakas Lauri (7v) on aktiivinen sählyssä, partiossa ja parkourissa.
Kynnys matalammaksi
Ensimmäiset seurakunnan luottamustehtävät Altti Lammi sai hoitaakseen 1970-luvulla. Poriin muuton myötä vuonna 1996 hänestä tuli aktiivinen vaikuttaja seurakunnassa, Porin Teljän seurakuntaneuvostossa, yhteisessä kirkkoneuvostossa
o m a t
Altti Lammi ei enää asettunut ehdolle seurakuntavaaleissa. Apua ja neuvoa hän on valmis antamaan pyydettäessä, ja jos jossain tarvitaan vaikka varajäsentä, mies on käytettävissä.
ja valtuustossa, yhden nelivuotiskauden myös valtuuston varapuheenjohtajana. Hiippakuntavaltuustossakin hän istui yhden kauden aikana, jolloin valtuusto uutena elimenä vasta etsi paikkaansa ja toimintatapojaan.
Uudet luottamushenkilöt aloittavat tammikuussa
Yhteisen kirkkovaltuuston 51 jäsenestä 22 on uusia.
“Melkein joka sorttia on tullut seurakunnassa tehtyä.”
— Myöhemmin teimme työnjaon niin, että minä olin seurakuntaneuvostossa, Marja yhteisessä kirkkovaltuustossa. Myöhemmin minut valittiin myös yhteiseen kirkkoneuvostoon, Pekka Ratola kertoo. Molemmat saivat viime vuonna seurakuntatyön 30-vuotisansiomerkin tunnustuksena vastuunkannosta. Vuosien varrella Pekka Ratola on monet kerrat korostanut luottamushenkilöille tehtävään sitoutumisen ja koulutuksen merkitystä. — Sekä hiippakunnan että valtakunnan koulutuspäiviltä saa vakkaansa asioita, joita voi omassa seurakunnassa jakaa, sanoo Ratola. — Teljän seurakunta onkin ollut pilottina monessa asiassa. Uudenlaista toimintaa on esimerkiksi Syke, Siunatun yhteyden keskiviikot. Moni on kysellyt, mistä saamme rahaa sellaiseen toimintaan. Olemme sisällyttäneet toiminnan seurakunnan omaan budjettiin, ja lisäksi tulevat kolehdit ja vapaaehtoiset maksut. Yksi tärkeä tekijä on se, että ainoana seurakuntana Porissa Teljällä on oma emäntä, Pekka Ratola kertoo. Hän luonnehtii itseään sen verran erikoiseksi, että melkein joka sorttia on tullut seurakunnassa tehtyä. Hän laulaa myös kirkkokuorossa ja on mukana ikämiesten kerhossa sekä monen tasoisessa raittiustoiminnassa. — Mutta kun kirkkoherra pyysi minua saarnaamaan luottamushenkilöiden kirkkopyhässä, sanoin, että tässä kulkee raja! Mitä muuta tahansa voin tehdä, mutta saarnastuolia en koe omaksi paikakseni, mies kertoo. Pekka Ratola ei lähde neuvomaan, mitä uusien päättäjien pitäisi tehdä esimerkiksi seurakuntarakenteen uudistamiseksi. Tulevaisuudesta pitää päättää niiden, jotka sitoutuvat sen myös toteuttamaan. — Mutta sen olen sanonut, että kokouskirjeitä ei avata vasta kokouksessa eikä ystävän nimipäivä ole pätevä syy olla pois kokouksesta, hän linjaa. Ja jos ei jotain tiedä, aina kannata kysyä.
sänpäivänä 9. marraskuuta äänestettiin seurakuntavaaleissa luottamushenkilöt vuosiksi 2015-2018. Porin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston lisäksi jokainen seurakunta sai oman seurakuntaneuvostonsa. Yhteisessä kirkkovaltuustossa valitsijayhdistysten voimasuhteet pysyivät kuta kuinkin ennallaan. Kaikissa kuudessa seurakunnassa oli kokoomuksen ehdokaslista, joilta meni läpi 14 henkilöä (+1 edellisiin 2010 vaaleihin verrattuna). Sitoutumattoman seurakuntaväen lista oli viidessä seurakunnassa. Listoilta valittiin 26 henkilöä (-2).
SDP:n lista oli viidessä seurakunnassa. Listoilta valittiin kahdeksan henkilöä kuten edellisissäkin seurakuntavaaleissa. Meri-Porin nuori seurakunta sai yhden kirkkovaltuutetun, myös nykyisessä kirkkovaltuustossa on yksi edustaja nuoren seurakunnan listalta. Laviassa oli ainoana keskustan lista. Listalta äänestettiin kaksi Lavian kolmesta edustajasta. Porilaiset äänestivät hiukan laimeammin kuin edellisissä vaaleissa. Äänestysprosentti putosi 12:sta 11,1:een. Valtakunnalliseksi äänestysprosentiksi tuli 15,5, edellisissä vaaleissa se oli 17 prosenttia.
Aikaa seitsikolle
Seurakunnan keskeisistä luottamustehtävistä luopuminen ei jätä Pekka Ratolaa toimettomaksi. Hänellä on edelleen jäljellä toistakymmentä pienempää luottamustehtävää seurakunnassa, järjestöissä, taloyhtiössä jne! Joka tapauksessa aikaa vapautuu nyt aiempaa enemmän rakkaalle ”seitsikolle”, seitsemälle lapsenlapselle, jotka kaikki asuvat tällä hetkellä Porissa. Mikalla ja Jaanalla hyörii perheessä kolme, Minnalla ja Jannella kaksi sekä Juhalla ja Hennalla niin ikään kaksi alle 7-vuotiasta tenavaa. Kun vanhemmilla on menoja, hoitopaikka löytyy helposti isovanhempien luota. Tai sitten mummi ja pappa toimivat kotihoitajina. — Lastenlasten ollessa meillä Marja huolehtii yleensä lähihuollosta. Ei niin, ettenkö minä esiliina edessäni osaisi taloustöitäkin, mutta lapset odottavan pappan puuhaavan heidän kanssaan, Ratola huomauttaa. Aina joskus lapsenlapset pääsevät pappan kanssa metsäretkelle, jossa opetellaan tuntemaan vaikkapa yksi uusi lintu – tai olemaan vain hiljaa. — Nyt täytyy miettiä porukalla kuusenhakua, Pekka Ratola lisää.
Marjaana Perttula
Luottamushenkilöt seurakunnittain
Keski-Pori
1 569 ääntä, äänestysprosentti 9,2.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
• Sitoutumaton seurakuntaväki: Heilimä Janne, Leppiniemi Tellervo, Gustafsson Tarja, Hissa Mervi, Kause Anne, Korpela Kyllikki, Rouvali Arja-Leena, Kalliomäki Sari, Grönblom Kirsi.
• Kokoomuksen seurakuntaväki: Aalto-Setälä Eila, Kaski Bia, Lund Elina, Pekola Antti, Peltomäki Lea, Uusitalo Reetta. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Hännikkälä Jorma, Jylhe Paula, Karihaara Juuso, Koivusaari Eino, Mönkkönen Ritva, Nummi Tapio. • Kansankirkko-SDP: Mäntylä Matti, Myllykoski Sonja.
SEURAKUNTANEUVOSTO
Noormarkku
625 ääntä, äänestysprosentti 15,2.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
• Sitoutumaton seurakuntaväki: Hännikkälä Jorma, Jylhe Paula, Karihaara Juuso, Koivusaari Eino, Mönkkönen Ritva, Nummi Marjaana. • Kansankirkko-SDP: Heino Mirva, Mäntylä Matti, Myllykoski Sonja. • Kokoomuksen seurakuntaväki: Aalto-Setälä Eila, Kaski Bia, Keiholehti Esko, Lund Elina, Pekola Antti, Peltomäki Lea, Uusitalo Reetta.
• Kokoomuksen seurakuntaväki: Huhtanen Kristiina, Walli Helvi. • Kansankirkko-SDP: Karilahti Aulis. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Kallionsivu Leena, Salmio Marita.
SEURAKUNTANEUVOSTO
Lavia
286 ääntä, äänestysprosentti 20,2.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
• Kokoomuksen seurakuntaväki: Huhtanen Kristiina, Isosaari Pirkko, Ruusuvuori Anne, Tenho Salla, Walli Helvi. • Kansankirkko-SDP: Karilahti Aulis, Mäki Pirjo. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Kallionsivu Leena, Laivonen Ismo, Rainiola Pasi, Salmio Marita, Törmälehto Erna.
Porin Teljä
1 486 ääntä, äänestysprosentti 9,4.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
• Lavian keskustaväen lista: Kamppi Anita, Reponen Petri. • Kansalliset seurakuntalaiset: Kuusiranta Tellervo.
SEURAKUNTANEUVOSTO
• Lavian keskustaväen lista: Koivula Leena, Rautiainen Yrjö, Kamppi Anita, Reponen Petri. • Kansalliset seurakuntalaiset: Honkanen Lea, Honkanen Lea, Honkanen Lea. • Vastuu huomisesta: Ruuska Hanna-Mari.
• Kokoomuksen seurakuntaväki: Harju Aulikki, Soukki Raimo. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Haanpää Liisa, Halonen Erkki, Ihalainen Matti, Roininen Irma, Saine Harri, Santala Osmo, Savinen Sirkka-Liisa, Sinisalmi Hanna, Toivanen Paula. • Kansankirkko-SDP: Mäkinen Pauli, Yli-Kauhaluoma-Nurmi Päivi.
SEURAKUNTANEUVOSTO
Länsi-Pori
1 101 ääntä, äänestysprosentti 11,2.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
“Useimmat ristivät kätensä tiukan paikan tullen.”
— Olen saanut olla mukana kehittämässä seurakunnan työtä. Kukaan ei saa aikaan mitään yksin, vaan ainoastaan yhteistyössä muiden kanssa. Yksi tärkeä asia oli aikanaan se, että saimme seurakuntavaalien äänestyksen myös marketteihin, Altti Lammi sanoo. Hänen mielestään kirkon yhtenä haasteena on muutenkin löytää ihmiset, jotka ovat avoimia uskonasioille, mutta jotka eivät jostain syystä ole tulleet mukaan seurakunnan tilaisuuksiin. — Useimmat ristivät kätensä tiukan paikan tullen. Tarve lähestyä Jumalaa on ihmisillä olemassa, mutta kirkon kynnys on liian korkea. Pitäisi löytää nämä ihmiset esimerkiksi diakonian tai yhteiskunnallisen työn avulla, Altti Lammi pohtii. Hän odottaa mielenkiinnolla reformaation (uskonpuhdistuksen) 500-vuotisjuhlaa, joka on samalla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. — Toivon, että kirkon juhlavuosi 2017 olisi myös sovinnon juhlavuosi. Voisiko kirkko viedä seppeleen tai muuten muistaa myös kansalaissodassa vuonna 1918 aatteensa vuoksi kuolleita punaisia? Hekin olivat kirkon jäseniä, Altti Lammi muistuttaa.
Marjaana Perttula
• Kokoomuksen seurakuntaväki: Hirvola Katri, Raitala Reijo, Turunen Miia. • Kansankirkko-SDP: Anttila Esa, Anttila Esa. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Juntunen Marketta, Korpela Simo, Linnainmaa Antti, Salonen Marjatta.
SEURAKUNTANEUVOSTO
• Sitoutumaton seurakuntaväki: Haanpää Liisa, Halonen Erkki, Ihalainen Matti, Multisilta Päivi, Nevanranta Erkki, Saine Harri, Santala Osmo, Savinen Sirkka-Liisa, Toivanen Paula. • Kokoomuksen seurakuntaväki: Harju Aulikki, Ilo Ulla, Soukki Raimo. • Kansankirkko-SDP: Kalliola Pentti, Yli-Kauhaluoma-Nurmi Päivi. Tammikuun Kirkkosanomissa 23.1.2015 uudet hallintoelimet esillä laajemmin.
• Kansankirkko-SDP: Anttila Esa, Lindgren Pirkko. • Sitoutumaton seurakuntaväki: Huru Petri, Juntunen Aulis, Kaanaa Marja, Korpela Simo, Linnainmaa Antti, Rinnemäki Jorma, Salonen Marjatta. • Kokoomuksen seurakuntaväki: Hirvola Katri, Lehtinen Voitto, Läntinen Reijo, Raitala Reijo, Ropo Mikael.
Meri-Pori
953 ääntä, äänestysprosentti 15,0.
YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO
• Sitoutumaton seurakuntaväki: Heilimä Janne, Gustafsson Tarja, Kause Anne, Rouvali Arja-Leena, Säämäki Matti. • Kansankirkko-SDP: Rautio Marja. • Meri-Porin nuori seurakunta: Penttilä Oskari.
SEURAKUNTANEUVOSTO
• Kansankirkko-SDP: Rautio Marja, Sulameri Riitta. Meri-Porin nuori seurakunta: Penttilä • Oskari.
Kiitos äänestäjille ja kaikille seurakuntavaalien ehdokkaille. Siunausta ja menestystä kaudelle 2015-2018 valituille luottamushenkilöille.
k k o s a n o m a t