Kirkkosanomat - 15.12.2009 10/2009 s. 7
Tuomasmessu joka kuukausi
Tuomasmessu järjestetään KeskiPorin kirkossa kevätkauden 2010 aikana kerran kuukaudessa sunnuntaisin klo 18. Tammikuun messu pidetään 17. tammikuuta. Seuraavat ovat 21.2, 21.3. sekä 18.4. ja 16.5. Tuomasmessu on toisenlainen jumalanpalvelus, jossa hiljentävillä ja reippailla tuomaslauluilla on keskeinen paikkansa. Kirkkoon rakennetaan sivualttareita, joiden äärellä voi pysähtyä. Nimensä mukaan tuomasmessu haluaa antaa kotipaikan kyselijöille ja epäilijöille. Valmistelussa on mukana mm. porilaisia yhdistyksiä ja yhteisöjä.
Joulun tähden salaisuus
Kiertotähdet vaihtavat paikkaa taustataivaan tähtiin nähden eli ne kirjaimellisesti kulkevat. Matteuksen evankeliumin ilmaisu tähden ”kulkemisesta” tietäjien edellä on todellinen, sanoo Risto Heikkilä.
Torstai-Akatemia avoin kaikille
Ikääntyvien yliopiston TorstaiAkatemia kokoontuu kevätkaudella kerran kuussa. Suositut tilaisuudet pidetään Porin seurakuntakeskuksessa, Itäpuisto 14. Kevätkausi alkaa 7.1. klo 15, jolloin FM Kristina Haavisto puhuu kirjoittamisen luovasta prosessista. Emeritusarkkipiispa John Vikström vierailee 4.2. aiheenaan ”Arvot tässä ajassa muuttuvassa yhteiskunnassa”. Tilaisuus alkaa poikkeuksellisesti jo klo 13. Seniorit ja nykytaide on teemana maaliskuussa. Museolehtori Mirja Ramstedt-Salonen Porin taidemuseosta luennoi 4.3. klo 14 otsikolla ”Oma elämä, katse ja kokemus”. Unettomuus ja uniongelmat puhuttavat 8.4. klo 14. Luennon pitää lehtori Päivi Kankaanranta Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Kevätkausi päättyy 6.5. klo 14 alkaen retkeen Emil Cedercreutzin museoon Harjavaltaan. Torstai-Akatemia on kaikille avoin ja maksuton. Lisätietoja: Kristiina Huhtanen, Länsi-Suomen kesäyliopisto, p. (02) 641 5273 ja Mikko Salonen, Keski-Porin seurakunta, p. 0447 309648.
Tähtitieteeseen paneutunut rovasti Risto Heikkilä katsoo, että Itämaan tietäjiä Jeesuksen luo johtaneelle tähdelle löytyy luonnollinen selitys, vaikka itse sanoma on yliluonnollinen.
etlehemin tähdestä eli Messiaan tähdestä kerrotaan ainoastaan Matteuksen evankeliumissa, sen toisessa luvussa. Tähti ohjasi Itämaan tietäjät Jeesus-lapsen luo. Forssan ja Koijärven kirkkoherran tehtävästä eläkkeelle jäänyt Risto Heikkilä muistuttaa, että Matteus oli Syyrian Antiokiasta kotoisin oleva juutalaiskristitty, ja uusimman tutkimuksen mukaan tietäjien uskotaan asuneen Syyriaan Damaskoksen seudulla. Oli siis luontevaa, että nimenomaan Matteus kertoi tähdestä. — Silminnäkijöitä on todennäköisesti ollut vielä elossa Matteuksen evankeliumin tullessa tunnetuksi. On myös päätelty, että Matteuksella on ollut käytössään suullisen muistitiedon ohella kirjallinen lähde, johon on koottu todistajien kertomuksia. Tekstin mahdollisena lähteenä ei sovi unohtaa Jeesuksen äitiäkään. Sanotaanhan hänestä Luukkaan evankeliumissa, että ”Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkiskeli sitä”, hän lisää.
Kirkkoisien mukaan Jeesus syntyi vuonna 2 tai 3 eKr. Epätarkkuus syntymävuodessa johtuu roomalaisten tavasta laskea hallitusvuosia, Risto Heikkilä selittää.
talaiset eivät olisi omista lähtökohdistaan luoneet tällaista kertomusta. Tarinassa olisi ensinnäkin tähti, joka sopii huonosti juutalaiseen ajatusmaailmaan. — Profeetat olivat lukemattomia kertoja varoittaneet kansaa tähtienpalvonnasta. Toiseksi, juutalaisten messiasodotus oli poliittista. Ihmiset odottivat kuningasta, joka vapauttaisi heidät Rooman vallan alaisuudesta. Messiaan uskottiin syntyvät kuninkaanlinnassa tai mahtihenkilöiden kodissa, Heikkilä kertoo. — Kolmanneksi, koko kertomus oli juutalaisille häpeäksi. Kertomuksen varsinainen sisältö iski juutalaisten itsetuntoon. Vieraan maan edustajat tulivat heidän maahansa, etsimään heidän messiastaan. Tällaista tekstiä ei olisi kukaan juutalainen kirjoittanut ilman syytä, hän jatkaa.
Erikoisuus tukee uskottavuutta
Heikkilä katsoo, että Itämaan tietäjät -kertomuksen uskottavuutta lisää myös sen erikoinen sisältö. JuuMitä tapahtui Lähi-idän taivaalla?
Planetaario-ohjelmien avulla on ollut mahdollista selvittää, mitä Lähi-idän taivaalla tapahtui Jeesuksen syntymän aikoihin. Ensimmäiseksi on selvitettävä, milloin Jeesus syntyi. Aikaisemmin uskottiin, että Messias syntyi noin 7 eKr, jolloin Jupiter ja Saturnus kohtasivat kolmesti. Tämä ajoitus perustui myös siihen, että Herodeksen kerrottiin kuolleen vuonna 4 eKr. Myöhempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että Herodes kuoli vasta vuonna 1 eKr. — Kirkkoisien mukaan Jeesus syntyi vuonna 2 tai 3 eKr. Epätarkkuus syntymävuodessa johtuu roomalaisten tavasta laskea hallitusvuosia, Heikkilä selittää. — Itse olen myös päätynyt sille kannalle, että kirkkoisät olivat tässäkin oikeassa, hän lisää. Risto Heikkilä kertoo, että vuosina 3 ja 2 eKr Venus ja Jupiter kohtaisivat toisensa kaksi eri kertaa Leijonan tähdistössä. — Juudan leijona on symboli, joka kristinuskossa liitetään nimenomaan Kristukseen, Heikkilä huomauttaa. Jupiterin ja Venuksen näytös alkoi vuonna 3 eKr elokuun 12. päivänä, jolloin ne nousivat yhdessä aamutaivaalle Leijonassa. Sen jälkeen Jupiter lähestyi kuningastähti Regulusta, joka on paitsi tähdistönsä kirkkain tähti, myös nimensä puolesta kuningas, diminutiivimuoto latinan kielen kuningasta tarkoittavasta rex-sanasta. Muoto merkitsee kuningasta tai kuninkaan poikaa. Syyskuussa vuonna 3 eKr Jupiter ohitti Reguluksen alle asteen etäisyydeltä. Myöhemmin se kulki vielä Reguluksen ohi, ensin helmi- ja sitten toukokuussa vuonna 2 eKr. Talvijakson aikana Jupiterin liikkeestä muodostui Reguluksen ylle rengas, joka muistutti kruunua. Elokuussa vuonna 2 eKr Jupiter kulki tähtien joukossa edelleen lähteen. — Matteuksen ilmaisu tähden ”kulkemisesta” tietäjien edellä ei siis ole kuviteltu vaan todellinen. Kiertotähdet vaihtavat paikkaa taustataivaan tähtiin nähden eli ne kirjaiP o r i n
mellisesti kulkevat. Kun tähti Matteuksen mukaan pysähtyi, se oli maasta katsottuna ratansa äärimäisessä pisteessä vasemmalla eli meistä katsottuna juuri paikassa, jossa kohde liikkuu joko ihmistä kohti tai ihmisistä poispäin, eikä liikettä tästä syystä voi nähdä. Planeetta näytti toisin sanoen pysähtyneen kulussaan, Risto Heikkilä selittää. Planetaario-ohjelmien mukaan tällainen Jupiterin pysähtyminen tapahtui vuonna 2 eKr kuuden päivän aikana 23.-28. joulukuuta. Joulun tähti olisi tämän selityksen mukaan planeetta Jupiter tai se, mitä sille tapahtui vuosina 3 ja 2 eKr.
Marjaana Perttula
Palaset kohdalleen
Risto Heikkilä huomauttaa kuitenkin, ettei edellä sanottu tarkoita sitä, että Jeesuksen syntymä olisi sattunut juuri jouluna. On huomattava, että Matteus ei käytä tähti-ilmiöstä kertoessaan lainkaan sanaa ”seimi”. Hän ei myöskään puhu Jeesuksesta sylivauvana vaan pikkupoikana. Tietäjät eivät myöskään mene luolaan vaan taloon. — Kirkkoisä Origeneen mukaan Jeesus oli noin 2-vuotias, kun pako Egyptiin tapahtui. Tämä taas tapahtui Matteuksen mukaan aika pian tietäjien vierailun jälkeen. Näin tulee ymmärrettäväksi se, miksi Herodes käski surmata ”kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset”. Tämä sopisi myös siihen, että Jeesuksen syntymäaika olisi ollut juuri syksyllä 3 eKr.
Marjaana perttula
Toisenlainen lahja rauhoittaa joulun
Isoisälle kalaverkko. Äidille viisi kanaa. Unohda lahjahuolet ja kaupoissa ravaaminen. Anna Toisenlaisen Lahjan ratkaista lahjapulmasi tänäkin vuonna. Toisenlainen Lahja tuo iloa monelle ja antaa aikaa nauttia joulun tunnelmasta. Kirkon ulkomaanavun toisenlaiset lahjat löytyvät nettisivulta Suomen Lähetysseuran uudistuneet Onnen lahjat tuovat onnea monelle: lahjan antajalle, saajalle ja kehitysmaiden ihmisille. Tavaralahjan sijaan tässäkin on kyse hyväntekeväisyyslahjasta. Kehitysmaiden ihmisille lahjan kierrättäminen on ekologinen ja eettinen tapa muistaa läheisiä. www.toisenlainenlahja.fi www.onnenlahjat.fi
Rovasti Risto Heikkilä luennoi Joulun tähdestä Porissa marraskuun lopulla. Kirjallisuutta: Risto Heikkilä: Tähtitaivaan merkityksiä, Kirjapaja 2008 Risto Heikkilä: Joulun tähti, WSOY 2000
Kirkkosanomat myös Noormarkkuun
Tämä Porin Kirkkosanomat –lehti jaetaan ensimmäisen kerran myös Noormarkkuun. Itella Oy jakaa lehden kaikkiin talouksiin, joissa ei ole ilmaisjakelukieltoa. Lehden painos nousee 39 000:sta 42 000:een. Ensi vuonna jakelupäivä on torstai. Numero 1/2010 ilmestyy 28. tammikuuta.