Kirkkosanomat - 18.11.2009 9/2009 s. 3
Kirkkoon liittyminen lisääntynyt
Porin seurakuntiin on liittynyt tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 193 uutta jäsentä, mikä on 47 enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kirkosta eroaminen on vähentynyt tuntuvasti niin Porissa kuin valtakunnallisestikin. Porissa kirkon jätti 2009 tammi- lokakuussa 414, kun vastaavana aikana viime vuonna eroajia oli 614 henkilöä. Eroajia on tänä vuonna noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Dosentti Juha Kauppinen toteaa Takaisin kirkkoon –tutkimuksessaan, että kirkkoon tuovat takaisin mm. lapsen syntymä, kummius tai läheisen kuolema. Elämänkaareen liittyvien syiden lisäksi kirkkoon tuovat uskonnolliset ja henkiset syyt.
Raino Salmijärvi
Netin kautta voi liittyä
Porilaisia on palvellut noin kolmen kuukauden ajan oma nettisivusto, jonka kautta voi liittyä seurakuntaan. Kirkkoporissa nettisivun kautta. Kirkkoporissa.fi-sivuston kautta voi kirkkoon liittyä suoraan sähköisesti, jos on kastettu, käynyt rippikoulun ja konfirmoitu, on täysi-ikäinen ja asuu Porissa. Liittyminen on heti tietojen lähettämisen jälkeen voimassa. Mikäli kirkkoon liittymisestä kiinnostunutta ei ole kastettu tai hän ei ole käynyt rippikoulua, niin sivusto kehottaa siirtymään yhteydenottolomakkeen täyttämiseen.
Kirkkoporissa-sivuston kautta voi suoraan liittyä kirkkoon. Teljän kirkon korjaustyöt alkavat tammikuussa.
Ensi vuodelle remonttirahaa
Vuoden 2010 budjettiesityksessä on investointimenoja lähes kaksi miljoonaa euroa. Siitä puolet käytetään Teljän kirkon korjaustöihin.
masputki, Ilmastointi Salminen ja Porin sähkötekniikka.
Vuoden 2011 lähetysjuhlat Porissa
Kirkon kansainvälisen toiminnan suurin vuosittainen juhla ovat Porissa 10.- 12. kesäkuuta 2011. Tuolloin pidettävät lähetysjuhlat järjestää Suomen Lähetysseura yhteistyössä Porin seurakuntayhtymän kanssa. Poriin odotetaan noin 15 000 kävijää. Vapaaehtoisia talkoolaisia juhlien ennakkojärjestelyihin ja juhlille tarvitaan 600 – 1000. Porilaisten puolelta juhlien pääsihteerinä on Ulla Kuusisto. Hän on virkavapaalla näkövammaistyön diakonian virasta. Päätoimikunnan puheenjohtaja on lääninrovasti Pertti Hietalahti. Päätoimikunnan lisäksi nimetään 13 muuta toimikuntaa, joiden puheenjohtajat nimeää yhteinen kirkkoneuvosto vielä tämän vuoden kuluessa. Toimikuntien puheenjohtajia ja myös jäseniä etsitään parhaillaan. Juhlien pääsihteeristöön yhteinen kirkkoneuvosto on nimennyt pääsihteerin ohella pastori Jari Suvilan, pastori Silja-Maaria Kavaston ja tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälän. Lähetysjuhlat ovat olleet Porissa edellisen kerran vuonna 1983. Ensi vuoden kesäkuussa juhlat pidetään Varkaudessa.
Urut Länsi-Poriin
Vuoden 2010 talousarvossa muut suuret investoinnit ovat Länsi-Porin kirkon urut ja Noormarkun pappilan peruskorjaus. Länsi-Porin kirkon urut on tilattu Urkurakentamo Martti Porthan Oy:lta. Urkuihin tulee 19 äänikertaa. Tyylin lähtökohtana on myöhäisbarokin keskisaksalainen urkurakennustyyli. Hankkeen kustannusarvio on 390 000 euroa. Ensi vuoden budjetissa kustannuksista on 230 000 euroa. Urkujen on laskettu valmistuvan syksyllä 2010 niin, että ne voidaan ottaa käyttöön Länsi-Porin seurakunnan 50-vuotisjuhlissa adventtina 2010. Noormarkun pappilan korjaus on alkanut marraskuun alussa. Siihen on budjetoitu tälle ja ensi vuodelle 250 000 euroa eli kustannukset ovat puoli miljoonaa euroa. Muut vuoden 2010 investoinnit ovat pintaremontteja ja konehankintoja. Esimerkiksi Ahlaisissa maalataan kirkko ja seurakuntakoti.
IT-hankintoihin on budjetoitu 41 500 euroa. Suuri hanke on kirkonkirjojen digitointi, johon ensi vuonna varaudutaan 116 000 eurolla.
10 miljoonaa seurakuntatyöhön
Paikallisseurakuntien ja yhteisen seurakuntatyöhön kuluu lähes 10 miljoonaa euroa eli noin 64 prosenttia toimintamenoista. Käyttömenoista kiinteistötoimen osuus on 2,9 miljoonaa euroa (19 prosenttia), hautaustoimen 1,4 miljoonaa euroa (noin yhdeksän prosenttia) ja yleishallinnon lähes 1,2 miljoonaa euroa (noin kahdeksan prosenttia). Marraskuussa 2010 on seurakuntavaalit. Niiden toteuttamiseen on varattu 44 700 euroa. Kaikissa laskelmissa on mukana myös Noormarkku, josta tulee vuodenvaihteessa seitsemäs seurakunta Porin yhtymään. Budjettiesitys tulee yhteisen kirkkoneuvoston käsittelyyn vielä 25. marraskuuta. Yhteisen kirkkovaltuuston budjettikokous on 9. joulukuuta.
eljän kirkon korjaus alkaa tammikuussa, mutta kirkkosalia voidaan käyttää myös korjauksen aikana. Kirkkosalin ilme säilyy remontissa alkuperäisenä. Kirkkosalissa parannetaan kuoroakustiikkaa, muutenkin tekniikkaa uudistetaan ja pintarakenteita korjataan. Kirkon aulatilassa muuttuu naulakoiden paikka. Toisen kerroksen kerhotiloissa tehdään pintaremonttia ja jaetaan suurin kokoontumistila ryhmä- ja työskentelyhuoneiksi. Ikkunat ja ilmastointi uusitaan, lopuksi urutkin huolletaan perusteellisesti. Punatiilinen kirkko on valmistunut vuonna 1973. Sen on suunnitellut arkkitehti Olaf Küttner. Rakennusurakan tekee Skanska Talonrakennus Oy. Muut urakoitsijat ovat VehT
Lähetysseuran joulukeräys lasten ja naisten koulutukseen
Suomen Lähetysseuran joulukeräys tukee tänä vuonna koulutusta eri maissa, muun muassa Nepalissa, jossa parannetaan erityisesti lasten, naisten, kastittomien, etnisten vähemmistöjen ja vammaisten koulutusmahdollisuuksia. Joulukeräykseen voi osallistua soittamalla keräyspuhelimeen 0600 01515 (14,94 e + pvm), tai lähettämällä tekstiviestin JOULU5 (5 euroa) tai JOULU10 (10 euroa) numeroon 16160. Internetissä voi lahjoittaa osoitteessa www.mission. fi/joulukerays. Pankissa lahjoitustilinumero on 800014-161130, viestiksi ”JOULU09”.
Sari Lehtelä
sa. Metsäkappelissa on lisäksi aattona klo 21 yökirkko ja jouluaamun jumalanpalvelus klo 10. Onko lapsiperheille omia tilaisuuksia? Lapsiperheille on jouluaattona hartaushetki klo 12 Metsäkappelissa, klo 12.30 KeskiPorin kirkossa ja klo 13 Väinölän kirkossa. Entä ruotsinkielisille? Ruotsinkielinen aattohartaus pidetään Noormarkun kirkossa klo 13 ja Keski-Porin kirkossa klo 14.30. Yökirkot kiinnostavat entistä enemmän. Mistä niitä löytää? Jouluaattoiltana alkaa yökirkko klo 21 Metsäkappelissa, klo 22 Keski-Porin, Pihlavan ja Teljän kirkossa ja vielä klo 23 Länsi-Porin ja Noormarkun kirkossa. Jouluaamun jumalanpalvelus on monille se oikea joulukirkko. Mihin aikaa niitä pidetään? Joulupäivänä 25.12. on Ahlaisissa perinteen mukaan joulukirkko jo klo 7. Suurin osa joulukirkoista alkaa klo 8. Tuolloin Enkeli taivaan –virsi kaikuu Keski-Porin, LänsiPorin, Pihlavan, Teljän ja Reposaaren kirkossa, ja myös Noormarkun ja Lassilan kirkossa. Väinölässä ja Ruosniemellä joulukirkko on klo 9, Metsäkappelissa ja Lattomerellä klo 10 ja vielä klo 12 Preiviikissä ja Mäntyluodossa. - Luontoihmisille on jouluhartaus Etelärannan lintutornilla klo 15.
Koska pääsee joulukirkkoon?
Joulunajan tilaisuudet alkavat jo adventista. Ja suuren kertomuksen äärelle vie jo 21. ja 28. marraskuuta Kuningas tulee -jouluvaellus. Joulukirkko on kuitenkin aina joulukirkko. Koska ja mihin kirkkoon pääsee jouluaaton hartauteen? Jouluaattona klo 16 alkaa hartaushetki Ahlaisten, Keski-Porin, Länsi-Porin, Pihlavan, Teljän ja Reposaaren kirkossa. Reposaarella on kaksi hartautta eli myös klo 14. Noormarkussa aattohartaus on klo 15 sekä Lassilan että Noormarkun kirkossa. Ruosniemen kirkossa hartaushetki alkaa klo 14.30. Entä joulu kappeleissa? Aattohartaus pidetään klo 14 sekä Metsäkappelissa että Käppärän isossa kappelisLähetysseuran työn yhtenä tavoitteena Nepalissa on mahdollistaa peruskoulutuksen saaminen yhä useammalle nepalilaislapselle.
k o s a n o m a t